Op zondag 27 februari vond er een eerste online ontmoeting plaats tussen het team van Kariu op Ambon en het nieuwe bestuur van Stichting Kariu en enkele ambassadeurs. Het doel van deze online ontmoeting was met name om kennis te maken, informatie te verstrekken en ervaringen te delen. Als nieuw bestuur vinden we het belangrijk om direct te kunnen schakelen met de officiële vertegenwoordiging van Kariu op Ambon. Het team, dat communiceert onder de naam ‘TIM Pemanagan Konflik Kariu’, bestaat uit meer dan veertig personen die ieder deel uitmaken van een eigen divisie. Onder leiding van de voorzitter Pice Pattiwaellapia en de secretaris Simon Werinussa, zet elk divisie zich in voor een apart onderdeel met een eigen coördinator: 

  1. Noodhulp
  2. Fondsenwerving
  3. Wetten en onderzoek
  4. Public Relations (PR/HUMAS)
  5. Logistiek

Situatie eind februari

Op het moment van de online ontmoeting bleek een terugkeer naar Kariu nog niet mogelijk te zijn. Kariunezen willen onder andere veiligheidsgaranties, zoals een permanente legerpost tussen de grenzen van Kariu en Pelauw en Kariu met dusun Ori. Er zijn nu wel tijdelijke posten die moeten voorkomen dat iemand zonder toestemming Kariu in kan gaan. Er is een eerste ontmoeting geweest tussen Kariu en Pelauw, zogeheten ‘pre reconciliation’ om uiteindelijk tot verzoening te kunnen komen, zonder inmenging van een rechter. De verwachting is dat er nog meerdere van deze gesprekken zullen volgen.

Naast de nog niet veroordeelde aanval op Kariu, maakt het team zich ook zorgen over het bestaansrecht van Kariu dat door Pelauw ter discussie wordt gesteld. Volgens hen zou Kariu geen adat-gemeenschap zijn en daarmee geen recht kunnen hebben op adat-gronden. Deze bewering is er één van alle tijden en dateert terug tot aan de tijd van de Portugese en daarna Nederlandse bezetting.

Contact met andere organisaties en initiatieven

Gezien de directe lijnen met Kariu, roept het team op Ambon iedereen op om contact te zoeken met hen aangaande Kariu. Er lopen veel acties tegelijk, vooral met met betrekking tot noodhulp. Het is belangrijk dat dit goed centraal wordt gecoördineerd. Stichting Kariu volgt hierin het team op Ambon. Zij schakelen vervolgens weer direct met de coördinatie in Aboru. 

Contact

Wilt u de stichting en haar doelstellingen persoonlijk, vanuit een kumpulan of organisatie steunen? Neem dan voor al uw vragen en/of opmerkingen contact met ons op door het contactformulier in te vullen. Gelieve uw naam en contactgegevens mee te sturen, dan nemen wij spoedig contact met u op. Wilt u een eenmalige donatie doen? Klik dan hieronder op 'Doneer nu'.