Na bijna een jaar ontheemd te zijn geweest van hun geboortegronden, is de Kariunese gemeenschap weer teruggekeerd naar huis. In dit bericht lees je meer details.

Het was, volgens het vredesprogramma van de overheid, de bedoeling dat de gehele Karinuese gemeenschap op 22 december 2022 zou zijn teruggekeerd. Dit pakte echter vanwege de heftige protesten door een radicale groep uit Pelauw anders uit. De groep was ontevreden over de aanpak van de overheid en vond dat Kariu nog niet had voldaan aan bepaalde eisen uit het vredesverdrag. Stichting Kariu verspreidde uit voorzorg een video die in totaal ruim 20.000 keer is bekeken.

Vertrek vanuit strand Aboru

Onduidelijkheid en ongenoegen

De regering koos ervoor om de protesten en brandstichtingen stil te houden, ondanks dat er meer dan 600 militairen en politieagenten bij aanwezig waren. Op social media werden,door zowel de Molukse gemeenschap op Maluku als in Nederland, schokkende beelden gedeeld van de protesten en brandstichtingen. Lokale media in Ambon en omstreken werd expliciet gevraagd om te wachten met berichtgeving om verdere escalatie te voorkomen. Stichting Kariu ervaarde, als NGO op afstand, zekere ruis in de communicatie met het team ter plaatse. Deze aanpak zorgde op momenten voor onduidelijkheid en ongenoegen bij de gemeenschap van Kariu, de betrokken families en de betrokkenen op afstand. Voorzitter Pieter Pattiwaellapia van de Kariunese vertegenwoordiging op Ambon reageert: "Ondanks dat de gemeenschap bij terugkeer op deze manier werd verwelkomd is dit een zeer belangrijk moment voor ons allemaal."
Eerste families tijdens terugkeer in Kariu

Meer dan 60% thuis

Inmiddels is een alternatief vredesprogramma doorgezet om in fases de Kariunese gezinnen, die nog in Aboru waren, terug te brengen naar huis. Cijfers wijken hier en daar wat af, maar volgens onze bronnen zijn op het moment van schrijven 213 van de in totaal 350 families teruggekeerd naar Kariu. Dit zijn in eerste instantie voornamelijk families geweest waarvan de huizen intact zijn gebleven of lichtbeschadigd zijn. De gezinnen die nog niet zijn teruggekeerd, verblijven bij families in huis: 17 gezinnen in Aboru, 15 op Seram, 25 op Saparua en 75 Kariunese families op Ambon. De verwachting is dat hun terugkeer gedeeltelijk parallel zal lopen aan de plannen van de overheid voor wederopbouw. Heb je geen huis meer in Kariu, dan verblijf je voorlopig in een tent.

Noodopvang voor gezinnen zonder huis

Doordat de officiële status van 'noodsituatie' is verlengd door bupati Marasabessy, wordt er voorzien in basisbehoeften, zoals: een openbare keuken achter de Eben-Haezer kerk, schoon drinkwater, gezondheidsvoorzieningen, stroomvoorzieningen, verlichte wegen, matrassen voor onlangs geplaatste tenten en andere openbare faciliteiten.

Opvang in de kerk

Speedboot voor Kariu

Op zaterdag 14 januari 2023 heeft het bestuur van Stichting Kariu een officieel verzoek ontvangen voor de aanschaf van een eigen speedboot voor Kariu. De onderbouwing hiervan zullen wij op korte termijn bespreken. Daarna zal een vergadering plaatsvinden met de vertegenwoordiging van Kariu.

Programma 2023 en Moluccan Vibes

Het jaar 2023 zal voor Stichting Karin in het teken staan van de wederopbouw. Op zaterdag 21 januari zijn wij als start voor dit jaar aanwezig bij Moluccan Vibes in Rotterdam. Wij danken Cheryl Timmer voor deze kans om het verhaal van Kariu op een bijzondere manier (silent presentation) te mogen vertellen aan bezoekers en tevens voor de donatie van de unieke event t-shirts. Deze verkopen wij bij Moluccan Vibes, waarvan de volledige opbrengst gaat naar Stichting Kariu. De inkoop van deze t-shirts is volledig gefinancierd door Moluccan Vibes. Bestel hier een kaartje.

Contact

Wilt u de stichting en haar doelstellingen persoonlijk, vanuit een kumpulan of organisatie steunen? Neem dan voor al uw vragen en/of opmerkingen contact met ons op door het contactformulier in te vullen. Gelieve uw naam en contactgegevens mee te sturen, dan nemen wij spoedig contact met u op. Wilt u een  donatie doen? Klik dan hieronder op 'Doneer nu' of richt je camera op de QR-code.

DONEER NU