Vandaag, ruim 4 maanden later, is de situatie voor Kariunezen nijpend. Het regenseizoen is in volle gang en ruim 330 gezinnen leven onder erbarmelijke omstandigheden in tentenkampen in Aboru. Ondanks de gastvrijheid en goede zorgen van Aboru, komen er steeds meer obstakels om de hoek kijken. Denk aan een slinkende voorraad levensmiddelen, overstromingen in de tentenkampen, toenemende ziektes, economische vatbaarheid, mentale vermoeidheid en educatieve problemen. In een online vergadering vertelt Stevy Radjawane: “Toen we moesten vluchten heb ik slechts één laptop mee kunnen nemen van de school. Hier staat gelukkig alle data op van de scholieren, inclusief rapporten. Verder wachten we nu op een levering van nieuwe lesmaterialen van de overheid. Wij willen educatie voort blijven zetten, vooral na Corona.” Stichting Kariu ondersteunt samen met Bahasa Basudara de school met benodigdheden als een laptop, printer, andere materialen en er wordt gewerkt aan een oplossing voor vervoersproblemen van meer dan 200 kinderen. Ook wordt in samenwerking met Bahasa Basudara een gratis Engels conversatie cursus gegeven aan alle schoolkinderen van Kariu om afleiding te bieden. 

“Toen we moesten vluchten heb ik slechts één laptop mee kunnen nemen van de school. Hier staat gelukkig alle data op van de scholieren, inclusief rapporten. Verder wachten we nu op een levering van nieuwe lesmaterialen van de overheid. Wij willen educatie voort blijven zetten, vooral na Corona.”

Terugkeer naar Kariu

Het team op Ambon is met een heel andere missie bezig: druk uitoefenen op de overheid voor een spoedige terugkeer naar Kariu en hen dwingen om adequaat te handelen. Stichting Kariu ondersteunt hen op meerdere manieren en op de achtergrond door actief mediacampagnes te voeren. Het werk van Stichting Kariu staat niet op zichzelf. Het wordt mede mogelijk gemaakt door een groot netwerk van donateurs, ambassadeurs, B.A.K.H. (Gandong Booi, Aboru, Kariu en Hualoy), kumpulans, NGO’s in Nederland en op Ambon en andere plekken in binnen- en buitenland. Voor elk probleem dat zich nu voordoet, wordt het netwerk benaderd. Stichting Kariu is zeer dankbaar voor alle ondersteuning tot nu toe.

Wat Stichting Kariu tot nu toe heeft gedaan

Stichting Kariu heeft in de afgelopen maanden heel snel een nieuwe organisatie moeten opzetten om directe hulp mogelijk te maken. De belangrijkste momenten zijn de volgende (in chronologische volgorde):

  • Woensdag 26 januari (dag na de aanval): Ondertekening landelijke 'Tikkie-actie' met Pemuda BAKH voor Kariu.
  • Dinsdag 1 februari: Eerste levering hulpgoederen via Pemuda BAKH* via het netwerk en gefaciliteerd door GMA.
  • Vrijdag 4 februari: Uitnodiging Molukse Takkie de Podcast over de gebeurtenissen in Kariu.
  • Zondag 6 februari: Besloten online bijeenkomst diaspora Kariu Nederland. Doel: Ons als Kariunezen officieel organiseren.
  • Maandag 28 februari: Aankondiging nieuw bestuur Stichting Kariu.
  • Eind februari: Start campagnes op sociale media #helpkariu.
  • Vrijdag 18 maart: Livegang website www.kariu.org.
  • Zaterdag 19 maart: Vergadering Stichting Kariu met Kumpulan Booi en Aboru in Vught. Doel: Kennismaking en update ontwikkelingen.
  • Vrijdag 1 april: Start samenwerking en ondersteuning van de officiële vertegenwoordiging van Kariu op Ambon.
  • Vrijdag 8 april: Tweede levering hulpgoederen via Pemuda BAKH via het netwerk en gefaciliteerd door GMA. 
  • Vrijdag 29 april: Zoom meeting over educatieve obstakels met hoofd van de school van Kariu Stevi Radjawane, Bahasa Basudara en Buku voor Aboru.
  • Donderdag 5 mei: Start aanbod gratis Engels conversatielessen voor alle schoolkinderen gefinancierd door Stichting Kariu en gefaciliteerd door Bahasa Basudara.
  • Dinsdag 10 mei: Ontvangst verzoek om voorraad medicijnen voor 3 maanden.
  • Vrijdag 13 mei: Zoom meeting 2 met de school over vervoersproblemen van schoolkinderen en materialen.
  • Zaterdag 21 mei: Tweede vergadering Stichting Kariu met Kumpulan Booi en Aboru in Vught. Doel: Update ontwikkelingen en organisatie BAKH-dag voor Kariu.
  • Maandag 23 mei: Levering laptop, printer en benodigdheden gefinancierd en geregeld in samenwerking met Bahasa Basudara.

* Pemuda BAKH Belanda is een niet officieel orgaan dat is ontstaan uit noodzaak en omdat Kariu in Nederland ten tijde van de aanval geen officiële actieve vertegenwoordiging had. Alle bestuurders en enkele ambassadeurs van Stichting Kariu maken hier ook deel van uit.

Financiële hulp van donateurs en ondersteuning van organisaties is nog steeds hard nodig

Ondanks alle noodhulp en ondersteuning tot nu toe, lijkt de weg terug naar Kariu nog niet in zicht te zijn. Dit betekent dat de noodsituatie blijft vragen om ondersteuning en passende oplossingen. Hieronder staat een overzicht van de 6 grootste obstakels:

  1. Een lokale overheid die onvoldoende adequaat handelt en omgaat met het lot van de Kariunezen;
  2. Slinkende voorraden levensmiddelen;
  3. Wateroverlast in de tentenkampen door het regenseizoen;
  4. Ziektes en de behoefte aan medicijnen* en basiszorg;
  5. Economische vatbaarheid en doorlopende vaste lasten, zoals het betalen van semestergeld en huur voor studerende Kariunezen in Ambon stad;
  6. Voortgang van educatieve voor scholieren van de onderbouw, bovenbouw en middelbare school.

* Aan de lijst met medicijnen wordt momenteel gewerkt in samenwerking met BAKH Pemuda Belanda.


Contact

Wilt u de stichting en haar doelstellingen persoonlijk, vanuit een kumpulan of organisatie steunen? Neem dan voor al uw vragen en/of opmerkingen contact met ons op door het contactformulier in te vullen. Gelieve uw naam en contactgegevens mee te sturen, dan nemen wij spoedig contact met u op. Wilt u een eenmalige donatie doen? Klik dan hieronder op 'Doneer nu' of richt je camera op de QR-code.

DONEER NU