Na het aflopen van de termijn van de voormalige bupati Tuasikal, hebben positieve ontwikkelingen plaatsgevonden. Sinds enige weken wordt gesproken over een mogelijke terugkeer op 22 december 2022.

De raja van Kariu, Samuel Radjawane, bevestigt dit in een videostatement. Tevens vertelt hij over de obstakels waar zij mee te maken hebben gehad sinds de aanval in januari 2021.“Sinds dat de nieuwe bupati Marasabessy en zijn regentschap de taken van Tuasikal hebben overgenomen, is een positieve behandeling van de vluchtelingen en de casus van Kariu pas echt zichtbaar. Ook zijn er objectieve stappen ondernomen met als doel de Karinezen op 22 december naar huis te laten keren, zodat de Kariunese gemeenschap Kerst kan vieren in Kariu.”


Karya Bhakti

Op zaterdag 29 oktober 2022 vond een zogeheten ‘Karya Bhakti’ plaats in Kariu. Een activiteit waarbij op elf verschillende plaatsen in Kariu en aan de grens van Pelauw en dusun Ori een grote schoonmaak werd gehouden door het leger. Dit gebeurde in het bijzijn van de bupati Marasabessy, het hoofd van de politie (Kapolresta) en de raja’s van Pelauw, Kariu, Hulaliu en Aboru. “Deze samenkomst heeft als doel om tot verzoening te komen en Kariu weer te herstellen en op te bouwen”, aldus Marasabessy. Ook hoopt hij dat deze actie zal leiden tot een positieve bijeenkomst tussen beide partijen op 11 november 2022.

“Deze samenkomst heeft als doel om tot verzoening te komen en Kariu weer te herstellen en op te bouwen.”

Door velen wordt de ‘Karya Bhakti’ gezien als een serieus eerste signaal dat de Kariunezen mogelijk zullen terugkeren voor het einde van 2022. Al kan niets met zekerheid gezegd worden.

Mensenrechtenschendingen

Op dit moment is een bestuurslid van Stichting Kariu ter plaatse om directe opnames te maken van het leven in het kamp. Het doel is ook om de vluchtelingen, het leiderschap en andere betrokkenen een stem te geven via video-interviews en persoonlijke video-statements. Deze zullen de komende tijd gepubliceerd worden op onze website en sociale media. Ook worden deze gedeeld met mensenrechtenorganisaties, zoals Amnesty International en Human Rights Watch.

Volgens meerdere bronnen en de Nationale Commisie voor de rechten van de Mens (Komnas HAM) hebben er  mensenrechtenschendingen plaatsgevonden. Stichting Kariu is van mening dat deze internationaal aan het licht moeten worden gebracht. Dit staat verder los van de vraag of de gemeenschap wel of niet terugkeert dit jaar.

Contact

Wilt u de stichting en haar doelstellingen persoonlijk, vanuit een kumpulan of organisatie steunen? Neem dan voor al uw vragen en/of opmerkingen contact met ons op door het contactformulier in te vullen. Gelieve uw naam en contactgegevens mee te sturen, dan nemen wij spoedig contact met u op. Wilt u een eenmalige donatie doen? Klik dan hieronder op 'Doneer nu' of richt je camera op de QR-code.

DONEER NU