Op vrijdag 29 april vond er een online meeting plaats tussen het hoofd van de basisschool van Kariu de heer Stevy Radjawane in Aboru, enkele leerkrachten en het bestuur van Stichting Kariu. Ook Jeff Malaihollo van Bahasa Basudara en Johan Nahumury van Buku van Aboru waren hierbij aanwezig. De aanleiding was de situatie van alle schoolgaande kinderen van Kariu. De voortgang van educatie voor onze kinderen heeft nu de hoogste prioriteit.

Educatie op 1

Meerdere bronnen, zowel het team van Kariu op Ambon, als het schoolpersoneel van Kariu in Aboru bevestigen dat er nu veel aandacht nodig is voor educatie. Toen de gemeenschap van Kariu de negri eind januari moest ontvluchten, wist het schoolhoofd slechts één laptop mee te nemen uit de school. Gelukkig staat hier alle data van de kinderen in opgeslagen, inclusief rapporten en cijfers uit het verleden. Alle overige boeken, lesmateriaal en benodigdheden moesten achtergelaten worden. Tot op de dag van vandaag is er geen toegang tot deze materialen. Onduidelijk is tevens of deze onbeschadigd zijn gebleven of dat deze ook zijn vernietigd. Het team van leerkrachten roeien dan ook momenteel met de riemen die zij hebben. 

Waar wij ze mee kunnen helpen de komende tijd

Het schoolhoofd gaf aan dat er al een bestelling loopt voor nieuwe schoolboeken en lesmateriaal via een initiatief van de lokale overheid. Ook is de school eerder dit jaar geholpen door een actie van Team Bantuan HaSa.

Echter zijn er nog veel meer behoeften en obstakels waar zij mee te maken hebben. Stichting Kariu is in afwachting van een concrete lijst met behoeften. Er wordt bijvoorbeeld gesproken over de bouw van een tijdelijk schoolgebouw voor de basisschoolkinderen. Ook wordt er gekeken hoe er een oplossing kan komen voor het vervoersproblemen voor kinderen van de bovenbouw die elke dag enkele kilometers moeten afleggen met een busje. De kosten lopen behoorlijk op voor de ouders die, juist nu, minder inkomen of geen inkomen hebben. Hierover volgt spoedig meer informatie en wij zullen ons directe netwerk benaderen om samen oplossingen te kunnen bieden.

"Wat we hiermee vooral willen bereiken is dat de kinderen extra afleiding hebben van de gespannen en onzekere situatie waar zij zich ongevraagd in bevinden."

Samenwerking met Bahasa Basudara

Bahasa Basudara biedt al een aantal jaar gratis online Engels spraaklessen aan kinderen en volwassenen in Maluku. Deze worden online verzorgd voor een periode van gemiddeld 12 weken door een vrijwillige Engels tutor. Ook binnen de Molukse gemeenschap in Nederland zijn er een aantal Engels tutoren te vinden die online les geven. Janes Salaka is een verpleegkundige uit Kariu die nu zijn belangrijke werk voortzet in Aboru. Zelf heeft hij eerder een Engels klas gevolgd bij Bahasa Basudara. In deze onzekere tijd heeft Stichting Kariu, in samenwerking met Bahasa Basudara, een constructie bedacht waarbij Janes een Engels spraakcursus van 12 weken zal geven aan de kinderen van Kariu. Kinderen kunnen zich hiervoor gratis aanmelden. Het doel van de cursus is uiteraard om de kinderen kennis te laten maken met een vreemde taal en deze onderling te kunnen oefenen. Wat we hiermee vooral willen bereiken is dat de kinderen extra afleiding hebben van de gespannen en onzekere situatie waar zij zich ongevraagd in bevinden. 

Bekijk hieronder de introductie van bung Janes Salaka:

Dit initiatief wordt gefinancierd door Stichting Kariu en gefaciliteerd door Bahasa Basudara. Wij zijn al onze donateurs dankbaar dat wij dit kunnen mogelijk maken voor de kinderen van Kariu.

Contact

Wilt u de stichting en haar doelstellingen persoonlijk, vanuit een kumpulan of organisatie steunen? Neem dan voor al uw vragen en/of opmerkingen contact met ons op door het contactformulier in te vullen. Gelieve uw naam en contactgegevens mee te sturen, dan nemen wij spoedig contact met u op. Wilt u een eenmalige donatie doen? Klik dan hieronder op 'Doneer nu'.