Eerder deze maand  liet het bestuur en enkele ambassadeurs van Stichting Kariu zich bijpraten in een online vergadering over de situatie van de Kariunese gemeenschap in Aboru en studenten in Ambon-stad. 

Zondagavond 19.00 uur lokale tijd in Ambon (WIT) deelde Bapak Raja Kariu Yuri Radjawane een update vanuit het vluchtelingenkamp in Aboru. Ook belden vanuit verschillende locaties in Ambon, zoals 'Belakang Soya' en Kusu-Kusu Sereh, leden in van het 'TIM Penanganan Konflik Kariu'. De vergadering werd begeleid door voorzitter Pieter Pattiwaellapia (team Ambon) en Jamie Schaduw (secretaris Stichting Kariu). 

In deze update leest u in het kort wat er besproken is en in welke fase we ons nu bevinden met betrekking tot de terugkeer van de gemeenschap naar Kariu. 

Belangrijkste ontwikkelingen sinds de laatste update

Ongeveer 8 weken geleden stemde het team op Ambon hoopvol na een bezoek van 3 weken in Jakarta. In een korte tijd wisten ze de aandacht te krijgen van diverse ministeries en invloedrijke personen binnen de politiek en daarbuiten. Lees hier het bericht van 22 juli jongstleden terug. Na het bezoek van een team van de Nationale Commisie voor de rechten van de Mens legt Pieter uit dat ook leden van de 'Kepala Staf Presiden' (KSP), de presidentiele staf van Jokowi een bezoek hebben gebracht aan Aboru, Kariu en Pelauw. Daarnaast zijn er ook bijeenkomsten geweest tussen de 'Pemerintah Kabupaten' (met de bupati) en de 'Pemerintah Provinsi'. Centraal stond dat de terugkeer van de Kariunezen versneld moet worden: "De centrale overheid benadrukt al sinds het begin dat de Kariunezen eerst zo spoedig mogelijk moeten kunnen terugkeren, alvorens er naar een oplossing gezocht kan worden voor het landgeschil", aldus Pieter Pattiwaellapia. De Kabupaten Maluku Tengah, die als overheidsinstantie gaat over het landgeschil, lijkt hier volgens Pieter het struikelblok te vormen. De Bupati Tuasikal wordt er al sinds het begin van beschuldigd, als ambtenaar in functie, niet geheel onpartijdig te handelen. Zo heeft hij zich al vaker in gesprekken gedragen als een woordvoerder van Pelauw met de opvallende uitspraak: "Wij zullen straks als Pelauwnezen samen met jullie Kariu weer opbouwen, zolang Kariu het stuk grond Uwa Roal aan Pelauw toekent." Terwijl dit stuk grond precies een zogeheten 'deadlock' vormt, omdat daar tot nu toe geen compromis te bereiken is voor beide kanten. Inmiddels is het termijn van Abua Tuasikal afgelopen en heeft de nieuwe bupati Muhammat Marabessy zijn taken overgenomen. In een vergadering over het sociale conflict tussen Pelauw en Kariu, zegt hij: “Ik draag geen politieke lasten of schandalen met mij mee die me in een belangenverstrengeling zouden kunnen brengen. Ik zal alle wet- en regelgeving handhaven zoals deze is voorgeschreven.”


Nieuwe bupati Muhammat Marabessy

Landmetingen door Badan Pertanahan Nasional (BPN)

Met enige verbazing werd het team bekend gemaakt over het bezoek van de BPN* om administratieve landsgrenzen  van Pelauw en Kariu opnieuw in kaart te brengen. Hiervoor werden twee teams ingezet om in totaal negentien palen in de grond te plaatsen op specifieke gronden, zoals het gedeelte Urupisi, Wahatete, Anaalele, Wasibanta, Oryurui, Marake’e en de kustlijn tussen Kariu en Pelauw.

* BPN is een non-departementale overheidsinstelling verantwoordelijk voor de uitvoering van overheidstaken in sectorale, regionale en nationale grondaangelegenheden.


Kariu wijst landmetingen af

Binnen enkele dagen verscheen Silas Pariury (Tuan Tanah Negri Kariu) in de media met andere adat-vertegenwoordigers om duidelijk te maken dat de gemeenschap van Kariu deze onaangekondigde metingen sterk afwijst. De voornaamste reden hiervan is dat er namens Kariu niemand als getuige bij aanwezig is geweest. Zij zijn volgens hen op geen enkele manier betrokken geweest bij deze actie.

Contact

Wilt u de stichting en haar doelstellingen persoonlijk, vanuit een kumpulan of organisatie steunen? Neem dan voor al uw vragen en/of opmerkingen contact met ons op door het contactformulier in te vullen. Gelieve uw naam en contactgegevens mee te sturen, dan nemen wij spoedig contact met u op. Wilt u een eenmalige donatie doen? Klik dan hieronder op 'Doneer nu' of richt je camera op de QR-code.

DONEER NU